Wat zijn livestreams?

Blog 20-12-21

Blog 20-12-21

Wat zijn livestreams, hybride evenementen en online evenementen?

Live streamen is anno 2021 niet meer weg te denken uit de maatschappij en heeft door het coronavirus nog een extra booster gekregen. Deze blog leert waar live streamen vandaan komt, wat voor soorten online evenementen er zijn en wat de meerwaarde van de evenementen is!

Wat is een livestream?
Livestreaming is simpelweg het online streamen van media die tegelijkertijd wordt opgenomen en uitgezonden.

Waar komt live streamen vandaan?
De eerste livestream is ontstaan in de koffiekamer van de Universiteit van Cambridge. Aangezien men wilde voorkomen dat mensen tijd verloren bij het wachten op de koffie werd er een webcam (tevens een van de eerste webcams ter wereld) geïnstalleerd met een live verbinding tussen de koffiekamer en de werkruimte. Deze was aangesloten op het lokale netwerk. In 1993 waren de beelden op internet beschikbaar. In 2001 werd de webcam offline gehaald en dat was online te volgen.

Anno 2021 zijn de koffiemachines en live streaming een stuk geavanceerder. Live streaming voor bedrijven is in 2021 (mede door corona) een genormaliseerde term geworden.

Hybride evenementen en online evenementen
Een evenement waarbij louter gebruik wordt gemaakt van één of meerdere livestreams en waar geen publiek aanwezig is wordt ook wel een online evenement genoemd. Echter zijn er ook evenementen die zowel off- als online zijn. Dit wordt een hybride evenement genoemd.

Welke soorten online- en hybride evenementen zijn er?
Het aanbod van online- en hybride evenementen is tegenwoordig erg ruim. Denk hierbij aan online muziekfestivals, online vergaderen, een online nieuwjaarsborrel, Webinars, talkshows, netwerkbijeenkomsten, videoconferences of een nieuwsuitzending.

Maar wat is de meerwaarde van een hybride evenement?
Aangezien een hybride evenement zowel on- als offline is, is het dé ideale manier om verschillende locaties te verbinden. Dit zal de betrokkenheid binnen een organisatie vergroten. Ook vergroot je met een hybride evenement de transparantie en de interactie tussen de organisatie en de interne- of externe klant. Tot slot vergroot je met een hybride evenement je bereik omdat het evenement ook later nog teruggekeken kan worden.

En hoe zit dit bij online evenementen?
Evenementen die alleen online zijn, zijn in eerste instantie een stuk duurzamer, ook zijn online evenementen goedkoper dan hybride- of live evenementen. Tot slot is het bij een online evenement eenvoudig om data te verzamelen wat weer gebruikt kan worden binnen een organisatie voor onderzoek of het bepalen van doelen of de doelgroep.

Neem contact met ons op

Sfeerimpressie livestreams: